Συγγραφείς


MΑSSIMO Recalcati

O Μάσσιμο Ρεκαλκάτι ζει κι εργάζεται ως ψυχαναλυτής στο Μιλάνο. Ειδικεύτηκε στην ψυχανάλυση με τον Κ. Βιγκανό, τον Ζ.Α. Μιλλέρ και τον Ε. Λωράν.Μέλος της Ιταλικής Ένωσης Λακανικής Ψυχανάλυσης και της Espace Analytique. Έχει διδάξει σε ιταλικά και ελβετικά πανεπιστήμια. Διδάσκει ψυχοπαθολογία της διατροφικής συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Παβίας. Επιστημονικός διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Ψυχανάλυσης (IRPA). Το 2003 ίδρυσε το Jonas Onlus – Κέντρο Κλινικής Ψυχανάλυσης για Νέα Συμπτώματα. Από το 2006, επικεφαλής της Νευροψυχιατρικής Μονάδας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Ούρσουλα» -Μπολόνια. Συνεργάζεται με επιστημονικά περιοδικά στην Ιταλία (aut-aut, LETTERa, Pedagogika) και διεθνώς (Revue de la Cause freudienne, Psychanalyse, Clinique lacanienne). Από το 2011 αρθρογραφεί στη la Repubblica. Επιστημονικός υπεύθυνος σειρών στους εκδοτικούς οίκους Franco Angeli, Mondadori, Feltrinelli και Mimesis. Οι πολυάριθμες δημοσιεύσεις του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Έργα του


Βoris CYRULNIK

Ο Boris Cyrulnik είναι νευροψυχίατρος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τουλόν, καταξιωμένος διεθνώς στον χώρο της ψυχολογίας και της ηθολογίας. Είναι γνωστός ως ο εισηγητής της ψυχολογικής έννοιας της ανθεκτικότητας, την οποία αναπτύσσει και εξηγεί σε πλήθος άρθρων και βιβλίων.

Έργα του


CLARISSA PINKOLA ESTÈS

Διεθνώς αναγνωρισμένη διανοούμενη, βραβευμένη ποιήτρια, διπλωματούχος της ψυχαναλυτικής σχολής του Γιουνγκ και ειδικευμένη σε ασθενείς με ψυχοτραυματικό στρες, η δοκτωρ Εστές εργάστηκε στο Γυμνάσιο Κολουμπάιν και στην κοινότητα επί τέσσερα χρόνια μετά τη σφαγή. Σήμερα εργάζεται στηρίζοντας τις οικογένειες των επιζήσαντων απο την καταστροφή της 11ης Σεπτεμβρίου στην Ανατολική και Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έργα της


Alexandre jollien

O Alexandre Jollien γεννήθηκε το 1975 στην Ελβετία. Η περιέλιξη του ομφάλιου λώρου, κατά τη γέννησή του, του προκάλεσε σοβαρά κινητικά προβλήματα. Έλαβε ειδική εκπαίδευση επί δεκαεπτά χρόνια σε ίδρυμα αποκατάστασης αναπήρων, όπου κατάφερε να περπατήσει και να αποκτήσει κατανοητή ομιλία. Λαμπρό μυαλό, εγκλωβισμένος σ’ ένα σώμα που δεν τον υπακούει, σπούδασε φιλοσοφία, αναζητώντας τρόπο να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του. Μελέτησε σε βάθος την αρχαία ελληνική γλώσσα και γνώρισε τους έλληνες φιλόσόφους.
Από τους πιο αξιόλογους στοχαστές της εποχής μας, δίκνει διαλέξεις σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου. Η συγγραφή αποτελεί γι’ αυτόν αναγκαιότητα αλλά και πρόκληση, καθώς υπαγορεύει τα κείμενά του, που διατηρούν έτσι τον ακατέργαστο αυθορμητισμό του προφορικού λόγου.

Έργα του


Εrri de luca

Ο Έρρι ντε Λούκα γεννήθηκε στη Νάπολη το 1950. Συνιδρυτής της ακροαριστερής πολιτικής οργάνωσης Λότα Κοντίνουα (Συνεχής Αγώνας), συγγραφέας, μεταφραστής, ποιητής, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Βιοπορίστηκε κάνοντας διάφορα επαγγέλματα: οδηγός φορτηγού, εργάτης στη Φίατ, οικοδόμος, κ.ά. Αλπινιστής με πολλές πρωτιές στην αγωνιστική αναρρίχηση, μεταφέρει στα βιβλία του το πάθος του για τα βουνά και τη φύση. Αυτοδίδακτος σε διάφορες γλώσσες: αρχαία εβραϊκά, σουαχίλι, ρωσικά, γίντις. Έχει εκδώσει πάνω από 60 βιβλία, που έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Από τις εκδόσεις Κέλευθος κυκλοφορούν τα βιβλία του: Το βάρος της πεταλούδας, Τα ψάρια δεν κλείνουν τα μάτια, Είσαι δικός μου, εσύ,Φύση γυμνή και Η ιστορία της Ειρήνης. Το 2013 του απονεμήθηκε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας και χαρακτηρίστηκε από τον ιταλικό Τύπο «συγγραφέας της δεκαετίας».

Έργα του


Peter cameron

Ο Peter Cameron (γενν. 1959) μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσι και στο Λονδίνο. Σπόυδασε αγγλική φιλολογία στο Κολέγιο Hamilton. Εργάστηκε σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για την προστασία των χώρων πρασίνου, και για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και των οροθετικών. Έχει διδάξει δημιουργική γραφή στα κολέγια Oberlin, Sarah Lawrence, Columbia και Yale.

Έργα του


François Roustang

Ο François Roustang (Γαλλία, 1923) είναι φιλόσοφος και ψυχαναλυτής. Υποστηρικτής και θεωρητικός της θεραπευτικής μέσω της ύπνωσης, έγραψε πολλά έργα που τον κατατάσσουν μεταξύ των πλέον αυθεντικών συγγραφέων του τομέα του στη Γαλλία.

Έργα του


Aldo naouri

O Αλντό Ναουρί γεννήθηκε στη Λιβύη. Σπούδασε ιατρική στο Παρίσι, όπου και άσκησε το επάγγελμα του παιδιάτρου. Η συμμετοχή του στην Ομάδα Μπάλιντ του Νοσοκομείου Παίδων Νεκέρ τον επηρέασε καταλυτικά. Το ίδιο και η επαφή του με την ψυχανάλυση. Συγγραφέας πολλών βιβλίων (εκδόσεις Odile Jacob και Au Seuil) προσπαθεί να βοηθήσει τους γονείς στην «πιο τρομερή περιπέτεια που μπορεί να υπάρξει για την ανθρώπινη συνθήκη»: στην ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Έργα του


IRENE NEMIROVSKY

Η Irène Némirovsky, εβραϊκής καταγωγής, γεννήθηκε στο Κίεβο το 1903. Μετη γαλλίδα δασκάλα της αλλά και με τη μητέρα της μιλούσαν μόνο γαλλικά. Ο πατέρας της ήταν μεγαλοτραπεζίτης. Μετά την επανάσταση του 1917, επικηρύσσεται και καταφεύγει μαζί με την οικογένειά του στη Μόσχα. Εκεί, η Irene ανακαλύπτει τον Μωπασσάν, τον Υσμάνς και τον Όσκαρ Ουάιλντ. Η οικογένεια καταφέρνει ν’ αποδράσει στη Φινλανδία, περνά ένα χρόνο στη Στοκχόλμη, και το 1919 εγκαθίσταται στο Παρίσι, όπου ο πατέρας κατορθώνει ν’ αποκτήσει ξανά περιουσία.Η Irene σπουδάζει γαλλική φιλολογία. Το 1929 δημοσιεύει το πρώτο της μυθιστόρημα, David Golder, που αποσπά διθυραμβικές κριτικές.

Έργα της


FRANÇOISE HÉRITIER

Επίτιμη καθηγήτρια στο Κολέγιο της Γαλλίας, όπου υπήρξε πρόεδρος του τμήματος συ γκριτικής μελέτης των αφρικανικών κοινωνιών, διευθύντρια του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, διευθύντρια σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, η ανθρωπολόγος και εθνολόγος Φρανσουάζ Εριτιέ (γενν. 1933) μαθήτευσε στο πλευρό τού Κλωντ Λεβί Στρως, τον οποίον και διαδέχτηκε το 1982 στο Κολέγιο της Γαλλίας. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και με τον μεγαλόσταυρο του Γαλλικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής.

Έργα της


Esther perel

Mε ματιά εύστοχη και πρωτότυπη η ψυχοθεραπεύτρια Esther Perel εστιάζει ως συγγραφέας στο σύγχρονο πρόσωπο του έρωτα. Μιλάει εννέα γλώσσες, ασκεί τη θεραπευτική στη Νέα Υόρκη, και είναι σύμβουλος οργάνωσης στις ισχυρότερες εταιρείες διεθνώς (λίστα Fortune Global 500). Τις διαδικτυακές ομιλίες της στο TED Talks τις έχουν παρακολουθήσει 18.000.000 άτομα, και το βιβλίο της Ερωτική νοημοσύνη μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες και έγινε παγκόσμιο bestseller. Είναι παραγωγός και παρουσιάστρια στις ακουστικές σειρές Where Should We Begin?

Έργα της


JAMES HILLMAN

Ο Τζέιμς Χίλμαν ήταν διακεκριμένος Αμερικανός ψυχολόγος, συγγραφέας και πανεπιστημιακός δάσκαλος. Απέκτησε δίπλωμα ψυχαναλυτή από το Ινστιτούτο Κ.Γκ. Γιουνγκ στη Ζυρίχη και διετέλεσε διευθυντής σπουδών του Ινστιτούτου για μια δεκαετία. Ίδρυσε τη σχολή της αρχετυπικής ψυχολογίας. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Έργα του


MIREAM TOEWS

Η Miriam Toews γεννήθηκε στον Καναδά το 1964. Έζησε μέχρι την εφηβεία της στην κοινότητα των Μενονιτών του Στάινμπαχ της Μανιτόμπα. Σήμερα ζει στο Γουίνιπεγκ και ασχολείται με τη δημοσιογραφία, τον κινηματογράφο και τη συγγραφή. Στο βιβλίο Παράξενη καλοσύνη, που για πολλούς μήνες ήταν πρώτο σε πωλήσεις στον Καναδά, απονεμήθηκε, μεταξύ άλλων, το πλέον τιμητικό βραβείο λογοτεχνίας της χώρας, The Governor General’s Literary Award for Fiction.

Έργα της


ALESSANDRA ARACHI

Η Alessandra Arachi γεννήθηκε στη Ρώμη το 1964. Είναι δημοσιογράφος και εργάζεται στην Corriere della Sera. To «Λουνάτικα», με τη θαρραλέα κατάθεση της ασθένειάς της που την οδήγησε σε δύο απόπειρες αυτοκτονίας, έτυχε θερμής αποδοχής από το ιταλικό αναγνωστικό κοινό.

Έργα της


Saul Newman

Ο Σολ Νιούμαν είναι καθηγητής πολιτικής θεωρίας στο Κολέγιο Γκόλντσμιθ – Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη σύγχρονη και μεταδομιστική πολιτική φιλοσοφία και αφορούν, ειδικότερα, τα ζητήματα της εξουσίας, της επιθυμίας, της ταυτότητας, της ιδεολογίας, της ψυχανάλυσης, καθώς και τις δυνατότητες για ανάληψη πολιτικής δράσης στον σύγχρονο κόσμο. Ως ερευνητής συνεργάζεται στενά με το Κέντρο Θεωρητικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Έσσεξ – Ηνωμένο Βασίλειο και υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο Ινστιτούτο Κριτικής Θεωρίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Ίρβαϊν. Πολλά γραπτά του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικές εκδόσεις: New Formations, Theory and Event και Philosophy and Social Criticism, ενώ τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα τουρκικά, ισπανικά, ιταλικά, γερμανικά, πορτογαλικά και κροατικά εγείροντας αντιπαραθέσεις μεταξύ θεωρητικών του αναρχισμού και ακτιβιστών, καθώς και ακαδημαϊκών.

Έργα τou


NΙΚΟΣ ΒΕΡΓΕΤΗΣ

Ο Νίκος Βεργέτης ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ήταν υποψήφιος,το 2018, στην κατηγορία πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα των βραβείων του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω.

Έργα του


ΣΤΕΡΓΙΑ ΚΑΒΒΑΛΟΥ

H Στέργια Κάββαλου γεννήθηκε τον Μάρτη του 1982 στην Αθήνα. Είναι πεζογράφος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μεταφράστρια. Με τη συλλογή διηγημάτων της “Αλτσχάιμερ trance” (εκδ. Τετράγωνο) ήταν υποψήφια στην κατηγορία “Πρωτοεμφανιζόμενου συγ- γραφέα” του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω 2011 ενώ συμμετείχε στο 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών του Ε.ΚΕ.ΒΙ. μετά από πρόταση του ίδιου περιοδικού. Το 2012 έλαβε υποτροφία ενθάρρυνσης από το CNL (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας) για το μυθιστόρημά της “Αντίστροφα-Love will tear us apart”. Με την ποιητική συλλογή της “Πλαστική άνοιξη” ήταν υποψήφια για το “Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη 2014”.

Έργα της


ΙΩΑΝΝΑ ΑΝΝΑ ΛΑΚΑ

Η Ιωάννα Άννα Λάκα έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Ασχολείται με θέματα διατροφής – υγείας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Έργα της