Massimo Recalcati
Ψυχαναλυτής
Σπούδασε Φιλοσοφία στο Μιλάνο. Αργότερα ειδικεύτηκε στην κοινωνική ψυχολογία στη σχολή ψυχολογίας υπό την επίβλεψη του Marcello Cesa-Bianchi. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, στο Ούρμπινο, στο Μπέργκαμο, στη Λωζάνη και «Ψυχοπαθολογία της διατροφικής συμπεριφοράς» στο Πανεπιστήμιο της Παβίας. Είναι επιστημονικός διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Ψυχανάλυσης (IRPA).
Το 2003 ίδρυσε το Jonas Onlus, ένα Κέντρο Κλινικής Ψυχανάλυσης για Νέα Συμπτώματα. Από το 2006, είναι επικεφαλής της Νευροψυχιατρικής Μονάδας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Ούρσουλα» – Μπολόνια. Έχει δημοσιεύσει 29 βιβλία, μεταφρασμένα σε δώδεκα χώρες: Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Αργεντινή, Σερβία, Βραζιλία, Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες.
Το έργο του επικεντρώνεται στη διδασκαλία του Ζακ Λακάν, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις διατροφικές διαταραχές. Μελετά επίσης το σύμπλεγμα του Τηλέμαχου, σχετικά με τη σχέση πατέρα-παιδιού. Συνεργάζεται με περιοδικά όπως: Αυt Aut, Pedagogika, LETTERA, Psychanalyse, Clinique Lacanienne, Psiche. Έχει γράψει για τις πολιτιστικές σελίδες του Μανιφέστο, Repubblica και της La Stampa (από το 2020). Από το 2016 είναι ο δημιουργός και επιστημονικός διευθυντής του KUM, Φεστιβάλ Ανκόνα. Σκηνοθέτησε τη σειρά Jonas, από το 2003 έως το 2018, Εφαρμοσμένες μελέτες ψυχανάλυσης για τις εκδόσεις Franco Angeli Editore . Από το 2014, σκηνοθετεί τη σειρά Eredi για τις εκδόσεις Feltrinelli .
Το 2019 παρουσιάζει την εκπομπή Lessico amoroso (Λεξικό του έρωτα) στο κανάλι Rai3, σε επτά επεισόδια. Από αυτή την εκπομπή γεννήθηκε το βιβλίο του με τίτλο στα ελληνικά «Κράτα το φιλί». Σήμερα ζει και εργάζεται ως ψυχαναλυτής στο Μιλάνο.
Είµαι ευγνώµων στους αναρίθµητους νεκρούς µου γι’ αυτό που πήρα· το κουβαλάω µαζί µου, όχι σαν πολύτιµο λείψανο, αλλά σαν κάτι που περιµένει ακόµα την πραγµατοποίησή του, σαν ανοιξιάτικο αεράκι που φυσάει από τον νοτιά.
Πιστεύω πως ένας άνθρωπος µπορεί πάντα να κάνει κάτι µ’ εκείνο που τον έχουν κάνει. Αυτόν τον ορισµό της ελευθερίας θα έδινα σήµερα:
Tην εποχή της κατάρρευσης του ιδεώδους του πατέρα σε τι συνίσταται, ακόμα, η πατρική λειτουργία;
«
Το να μιλήσουμε για τα βιβλία που αγαπήσαμε σημαίνει να μιλήσουμε για τη ζωή μας.
Γιατί μια ζωή είναι τα βιβλία της.»
Δεν είναι η νύχτα του θεού αλλά η νύχτα του ανθρώπου.
Το κράτα το φιλί από τον Massimo Recalcati είναι μια σειρά επτά σύντομων «μαθημάτων», που διερευνούν το μυστήριο και το θαύμα του έρωτα: από το τυχαίο γεγονός της συνάντησης έως και το γεγονός του τέλους ή της διάρκειας του έρωτα· διάρκεια που είναι μυστηριώδης και θαυμαστή, όπως το γεγονός κάθε πρώτης συνάντησης.
Η διδασκαλία είναι η δυνατότητα μεταμόρφωσης των γνωστικών αντικειμένων σε ερωτικά σώματα. Μια ώρα μαθήματος μπορεί να αλλάξει τη ζωή.
Μετά το Σύμπλεγμα του Τηλέμαχου και τα Χέρια της μητέρας, το Μυστικό του παιδιού συμπληρώνει μια μοναδική τριλογία περνώντας από τις φιγούρες του πατέρα και της μητέρας σε εκείνη του παιδιού.
Ο Massimo Recalcati διερευνά εδώ ένα θέμα-κλειδί της θεωρίας του Λακάν: την επιθυμία και τα αινίγματά της. Είναι σαν να βρισκόμαστε σε μια γκαλερί με πορτρέτα, στα οποία απεικονίζονται τα διάφορα πρόσωπα της ανθρώπινης επιθυμίας: η ζηλόφθονη επιθυμία, η επιθυμία του Άλλου, η επιθυμία του τίποτα, η επιθυμία και το άγχος, η σεξουαλική επιθυμία, η ερωτική επιθυμία, η επιθυμία θανάτου, η επιθυμία του αναλυτή.
Ο ψυχαναλυτής Massimo Recalcati εξηγεί γιατί η απουσία της μητέρας είναι εξίσου σημαντική με την παρουσία της.
Με τον όρο σύμπλεγμα του Τηλέμαχου ο Massimo Recalcati επιχειρεί να προσεγγίσει την καινούρια μορφή δυσφορίας των νέων σε μια εποχή κατά την οποία η συμβολική εξουσία του πατέρα έχει χάσει το εκτόπισμά της.