Δεν μπορώ να σταματήσω…

ΤΟ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙ

Στο βιβλίο Το υπερκινητικό παιδί ο ψυχαναλυτής Ουμπέρτο Τζουκάρντι Μέρλι, μέσα σε 194 σελίδες, θέτει δεκαπέντε ερωτήματα που αφορούν το υπερκινητικό παιδί και απαντά σε αυτά με σαφήνεια.

Κατασκευάζει έναν επιστημονικό οδηγό με σκοπό να διαλευκάνει και να λύσει κάθε απορία σε ό,τι αφορά το υπερκινητικό παιδί. Μας μεταφέρει το ελπιδοφόρο μήνυμα, πως  ακόμα και οι πιο δύσκολες περιπτώσεις μπορούν να θεραπευτούν με τη συνεργασία γιατρών, ψυχολόγων, εκπαιδευτικών και γονέων ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Εφιστά την προσοχή στην άκριτη χρήση φαρμάκων η οποία μπορεί να αποβεί καταστροφική. Προτρέπει στην έμπειρη ιατρική και ψυχολογική συνεκτίμηση, δίχως προκαταλήψεις, ώστε να μπορούν να προσφέρουν το καλύτερο εφικτό αποτέλεσμα.

Αρχικά, επισημαίνει πως η υπερκινητικότητα είναι ένα  συμπτωματολογικό  κατασκεύασμα της εποχής ,που εκδηλώνεται στο παιδί, στην προσπάθειά του να αποκτήσει τον έλεγχο και την οργάνωση του σώματός του.  Εξηγεί πως τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον έχει το σώμα του παιδιού όταν αυτό δυσφορεί και οι λόγοι διαφέρουν σε κάθε περίπτωση.

Βασική προϋπόθεση είναι να μπορούμε να διακρίνουμε το υπερκινητικό από το ζωηρό παιδί. Σε ένα υπερκινητικό παιδί υπάρχει στην κινητικότητα η υπερδιέγερση, η υπερβολική ψυχική ένταση που εκτονώνεται στο σώμα, το παιδί δεν ευχαριστιέται το παιχνίδι. Αντίθετα, το ζωηρό παιδί βρίσκει σωματική ευχαρίστηση και καταφέρνει να εστιάσει στο παιχνίδι, αναπτύσσει  διανοητική νοημοσύνη μέσα από αυτό. Τότε το παιχνίδι γίνεται διασκέδαση και  καθησυχαστικός παράγοντας κατά την απουσία της μητέρας.

Το παιχνίδι, όπως έλεγε ο Ζακ Λακάν, ντύνει τον νου του παιδιού τις στιγμές της έλλειψης , της απουσίας της μητέρας

Συνήθως τα πρώτα σημάδια εντοπίζονται με την είσοδο του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον. Εκεί το σύμπτωμα δεν μπορεί να συγκρατηθεί και το σώμα του παιδιού εμφανίζει την υπερβολική ανησυχία που το διακατέχει. Το ζωηρό σώμα υπομένει, ενώ το υπερκινητικό δεν υπομένει, δεν μπορεί να ενσωματώσει τον Νόμο, εξεγείρεται!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η υπερκινητικότητα δεν αφορά τον εγκέφαλο, την κληρονομικότητα, το ατομικό μειονέκτημα αλλά είναι ένα φαινόμενο που αποδίδεται εξ ολοκλήρου στο κοινωνικό πεδίο στο οποίο ζουν τα παιδιά σήμερα. Κάποια από αυτά είναι  πολύ ευφυή και λιγότερο ευφυή, αλλά κανένα δεν μπορεί να απαλλαγεί από τη δυσφορία.

Ποια είναι τα αίτια της υπερκινητικότητας;

Το σύμπτωμα όπως διδάσκει ο ώριμος Ζακ Λακάν, είναι το υποκατάστατο του Πατέρα

Η απουσία του πατέρα είναι η κοινωνική και οικογενειακή συνθήκη της ανάπτυξης της υπερκινητικότητας. Όλα σχετίζονται με την ενόρμηση που σημαίνει ότι ο ανθρώπινος νους διακατέχεται από μια χαοτική ένταση, λιβιδικής φύσης, που στοχεύει στην ικανοποίηση και λαμβάνει την αρχική ανάφλεξη στον δεσμό μεταξύ παιδιού και μητέρας. Αν αυτή η διέγερση δεν μετριαστεί από την πατρική παρέμβαση, λιμνάζει, κατακλύζει τον νου του παιδιού και καθιστά προβληματική την ένταξή του στη σχολική δομή.

Το υπερκινητικό παιδί δεν διαμαρτύρεται, αλλά αισθάνεται ότι υπάρχει κάτι υπερβολικό μέσα του. Αντιλαμβάνεται ότι οι αντιδράσεις του το απομονώνουν από τους άλλους, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει…

Ο Ουμπέρτο Τζουκάρντι Μέρλι είναι Ψυχαναλυτής καθώς και  Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου «Gianburrasca-Onlus» στην έρευνα και στη θεραπεία παιδικών διαταραχών με έδρα το Μιλάνο. Συνεργάζονται με τον  Μάσσιμο Ρεκαλκάτι για τη νέα κλινική συμπτωμάτων. Αφοσιωμένοι στην  έρευνα και στη θεραπεία παιδικών διαταραχών, προσφέρουν τεράστιο έργο συγγράφοντας άρθρα και βιβλία που αφορούν την τοξικομανία, την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού καθώς και το υπερκινητικό παιδί.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέλευθος σε μετάφραση της  Γιοβάνας Βεσσαλά.

One thought on “Δεν μπορώ να σταματήσω…

  1. Αντωνία says:

    Υπάρχει καλή μητέρα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα κάνει λάθη και παραλείψεις.
    Επίσης η καλή μητέρα έχει κάποια χαρακτηριστικά, όπως είναι σταθερή με όρια και Αγάπη, δίνει συναίσθημα κ ενσυναισθηση, είναι ισότιμη με το παιδι της,οχι ισοι με Την έννοια ασφαλείας του “μεγάλου ” μέσα στη γονεικη σχέση…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *