Ο χορός των μεγάλων μητέρων

Ο χορός των μεγάλων μητέρων

Η μεγάλη μητέρα προσκαλεί με γλυκόλογα στο σπιτάκι της τη νέα γυναίκα για να της αποκαλύψει το πάντρεμα ψυχής και πνεύματος που θα την κάνει σοφότερη.

 Θα ανάψει τη φωτιά και γύρω από αυτή θα ειπωθούν ιστορίες που φυλούσαν οι δυο γυναίκες για μια «ξεχωριστή περίσταση»·

Και έτσι αρχίζουν «οι μητέρες», Comadre, να κουβεντιάζουν για τα θέματα που έχουν στα αλήθεια σημασία. Είναι οι μητέρες που έχουν στενή σχέση μεταξύ τους, προσέχουν, αφουγκράζονται και διδάσκουν η μία την άλλη για όσα αφορούν την Ψυχή .

Το να είσαι νια ενώ γερνάς, γριά ενώ είσαι νέα σε κάνει ευλογημένη. Γίνεσαι μεγάλη μητέρα καθώς αποκτάς τις μεγάλες παράδοξες ιδιότητες -σοφία και επιθυμία για μάθηση, αυθορμητισμό και αξιοπιστία, δημιουργικότητα και προσήλωση στον στόχο, τόλμη και επαγρύπνηση. Τότε είσαι έτοιμη να μεταβείς στο συναρπαστικό αρχέτυπο της σοφής γυναίκας, της οποίας η γιαγιά αποτελεί συμβολική απεικόνιση. Η γυναίκα imago, η μεγάλη μητέρα δεν είναι άλλη από τη σοφή γυναίκα. Μεγάλη όχι βάσει χρονολογικής ηλικίας, αλλά επειδή διακατέχεται από μεγάλη διορατικότητα, αισθησιασμό, οξύνοια και τόλμη για μάθηση. Έχει βάθος και όραμα. Έτσι ξεκινά ένα μεγαλόπνοο έργο σε εξέλιξη όσα και αν είναι τα χρόνια της γυναίκας. Μετά από καψίματα,  λαθεμένες επιλογές- σιγά σιγά- είτε στην αρχή της ζωής είτε στη μέση είτε όψιμα κερδίζεται η σοφία, αξιώνεται, ζει, υπάρχει.

Η προσταγή της μεγάλης μητέρας προτρέπει τη νέα γυναίκα να ζήσει αληθινά και να συμπαρασύρει μέσα στη δίνη της ζωής και όλους όσους ζουν μαζί και γύρω από αυτήν όπως ξένους, πλάσματα και λουλούδια. Να επιστρέψει στην άγρια κατάστασή της και να μπει στο παιχνίδι της φύσης.

«Όταν ένας ζει αληθινά, ζουν και οι υπόλοιποι».

Μια γυναίκα μπορεί να δει πολλά απ’ τον βαθύτερο εαυτό της. Στα μοτίβα των παραμυθιών αυτό φαίνεται ξεκάθαρα : σε στιγμές που η νέα γυναίκα υποφέρει ξεπροβάλλει μια σοφή γερόντισσα που με ξόρκια και φυλαχτά την βοηθά, είναι η πανάρχαια «γνώστρια». Εμφανίζεται στο παραθυράκι της φυλακής και συμβουλεύει την ηρωίδα πώς να δραπετεύσει, ή της δίνει ένα μαγικό δαχτυλίδι ένα μπουκαλάκι με δάκρυα που θα την προστατέψουν.

Οι πρίγκιπες είναι εξαιρετικοί όμως στον μύθο η γερόντισσα, η μεγάλη μητέρα έχει τα αληθινά αγαθά. Υπάρχουν πάρα πολλά μοτίβα στους μύθους και στα παραμύθια όπου η νεότερη γυναίκα δεν συνειδητοποιεί το μέγεθος του κινδύνου για την ψυχή της. Όμως η γεροντότερη τον συνειδητοποιεί. Είναι διορατική και ακριβέστατη σε υπολογισμούς σε φαινομενικά μαγικά κόλπα, σε σοφούς στρατηγικούς ελιγμούς. Σκεφθείτε πώς καθεμία από εσάς μπορεί να είναι αυτή η γυναίκα, εν τη γενέσει.

2 thoughts on “Ο χορός των μεγάλων μητέρων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *