Ανάλυση: “Κράτα το φιλί” Μάσσιμο Ρεκαλκάτι

κράτα το φιλί

Ο Μάσσιμο Ρεκαλκάτι συγγραφέας του “Κράτα το φιλί” είναι από τους πιο διάσημους ψυχαναλυτές στην Ιταλία. Στηρίζεται στον Λακάν αλλά προχωρεί και πιο πέρα δίνοντας μια άλλη διάσταση στην ψυχανάλυση, μια διάσταση οικεία και προσιτή. Έχει ιδρύσει πολλές δομές οι οποίες δίνουν την ευκαιρία στον πολύ κόσμο να έρθει σε επαφή με τον κόσμο της ψυχανάλυσης.

Ιδιαίτερα κατά την πανδημία η δομή Jonas λειτούργησε πολύ υποστηρικτικά προς το κοινό. Το έργο του αποτελεί σημείο αναφοράς για την ψυχανάλυση παγκοσμίως.

Μέσα στο βιβλίο του με τίτλο Κράτα το φιλί σε επτά σύντομα κεφάλαια, ο ίδιος τα ονομάζει μαθήματα, διερευνά το μυστήριο και το θαύμα του έρωτα.

Το φιλί είναι ο χρόνος μιας στενής σχέσης, που ζευγαρώνει με τρόπο εκπληκτικό τον τόπο του λόγου με αυτόν του σώματος. Δεν υπάρχει έρωτας χωρίς φιλί, όπως δεν υπάρχει και έρωτας χωρίς να λέγεται το «Σ’ αγαπώ». Στο φιλί τα σώματα παραμένουν διαιρεμένα, ξεχωριστά, πάντα Δύο, αν και η στενή επαφή του φιλιού επιτρέπει να βυθίζεται ο ένας στον άλλον…Το σβήσιμο του φιλιού, και κυρίως της επιθυμίας να φιλήσουμε τον αγαπημένο ή την αγαπημένη, είναι πάντα δείκτης μιας κρίσης που προαναγγέλλει τον θάνατο του έρωτα. (απόσπασμα από το βιβλίο)

Σύμφωνα με συνέντευξη του ίδιου του συγγραφέα σε Ιταλίδα δημοσιογράφο, αυτό το βιβλίο είναι ένα μωσαϊκό από κινηματογράφο, ποίηση, λογοτεχνία και ασφαλώς ψυχανάλυση. Προήλθε από τριάντα χρόνια συνομιλιών με τους ασθενείς του. Μιλάει για τη συνάντηση που είναι πάντα τυχαία και την υπόσχεση των αγαπημένων να μεταμορφώσουν την τύχη σε πεπρωμένο. Να κάνουν την συνάντηση να επαναλαμβάνεται συνεχώς. Αυτό το βιβλίο ανοίγει μια άλλη δυνατότητα στην ιδέα ότι κατά βάθος η διάρκεια αποτελεί μια ανανέωση του ξεκινήματος.

«Τόσο προκλητικό όσο και πειστικό. Ο Massimo Recalcati αξιοποιεί μια πλούσια εμπειρία και αναλυτική αντίληψη σε αυτό το σύντομο, κομψό δοκίμιο για την αγάπη. Τα μαθήματα που μας προσφέρει μας οδηγούν στις πολλές στροφές της αγάπης και σε πολλά από τα λογοτεχνικά αριστουργήματα. Κρατά πάντα έναν καθρέφτη στις προβλέψεις της επιθυμίας υπό το πρίσμα του καπιταλισμού, προσφέροντάς μας ως αντάλλαγμα μια εικόνα αγάπης στην οποία υπάρχει η πιθανότητα «για πάντα» σε μια «οικειότητα ξένων».

Lisa Appignanesi, συγγραφέας του Everyday Madness: On Grief, Anger, Loss and Love

Στις εκδόσεις Κέλευθος έχουμε ως στόχο να προσφέρουμε στους αναγνώστες μας ποιοτικό βιβλία από τον χώρο της ψυχολογίας, της φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας. Πάντα με αγάπη και διάθεση για δημιουργία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *